Wijkgericht werken gebeurt steeds vaker. De wijk is immers de plek waar gemeenten landelijke ambities concreet kunnen maken. Wijkverbinders spelen hierbij een grote rol. Ze leggen verbinding tussen inwoners en gemeente en kunnen samenwerking faciliteren en coördineren. Toch zijn veel gemeenten nog zoekende. Hoe kunnen ze wijkverbinders goed inzetten? Wat is hun positie in de organisatie? Wanneer betrek je als beleidsmedewerker een wijkverbinder bij je plannen?
Op deze pagina vind je meer informatie over de rol van wijkverbinders en hoe je die beter kunt benutten. We baseerden ons onder andere op onderzoek van onze collega Marit Buzing.
Samenvatting onderzoek
Wijkverbinders hebben vier rollen, maar in de praktijk worden die niet allemaal benut. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat Marit Buzing deed. Meer hierover lees je in de samenvatting van dit onderzoek.
Praatplaat
Op basis van het onderzoek, maakten we onderstaande praatplaat over de rol van wijkverbinders. Deze kunnen gemeenten gebruiken om het gesprek aan te gaan over de rollen van wijkverbinders.
Welke rollen worden in de gemeente al benut?
Wat komt nog niet goed van de grond?
Is de wijkverbinder echt een spil tussen collega’s en inwoners? Of is het toch nog meer eenrichting.
De praatplaat heeft ook een handige checklist waarmee je kunt zien hoe goed je al wijkgericht werkt.
Klik op de plaat voor een vergroting (pdf).
Inspiratiesessie
Op 2 juli 2024 organiseerden we een inspiratiesessie over dit onderwerp. Na een toelichting van Marit gingen aanwezigen met elkaar in gesprek over hun praktijk. Hiervoor gebruikten ze de praatplaat.
In de video hieronder vertelt Marit meer over de sessie.