Wijkgericht werken: veel gemeenten zijn ermee bezig, maar hoe maak je het écht effectief? We zien dat veel wijkaanpakken dezelfde uitdagingen tegenkomen. Hoe zorg je ervoor dat inwoners betrokken zijn? Hoe versterk je samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten? En hoe borg je dat de aanpak ook op de lange termijn werkt?
We hebben de afgelopen tijd met verschillende gemeenten gewerkt aan deze vraagstukken. Daaruit hebben we vier praktische stappen geformuleerd die helpen om wijkgericht werken concreet en toekomstbestendig te maken.
Stap 1: Terugkijken om vooruit te komen
Een succesvolle aanpak begint bij reflectie. Wat werkt al goed, en wat kan beter? Door samen met inwoners, interne teams en externe partners terug te blikken, krijg je waardevolle inzichten om verder te bouwen. Wat we vaak zien? Bewoners die zich niet vertegenwoordigd voelen in wijkoverleggen, wijkverbinders die stoeien met hun rol of partners die overlegstructuren als ingewikkeld ervaren. Dat zijn belangrijke inzichten om vooruit te komen.
Stap 2: Een duidelijk werkproces
Een gestructureerde aanpak is de ruggengraat voor succesvol wijkgericht werken. Dit betekent luisteren naar wat er speelt in de wijk en die signalen vertalen naar een duidelijke wijkagenda met een uitvoeringsplan. Uiteraard zijn gemeentelijk diensten, externe partners en inwoners hierbij betrokken en zijn er duidelijke afspraken. Maak domeinoverstijgend werken mogelijk, inclusief de budgetten en samenwerkingen die daarvoor nodig zijn.
Stap 3: Het netwerk activeren en uitbreiden
Een sterk netwerk van partners is onmisbaar, maar een netwerk activeert zichzelf niet. Wat werkt? Iemand die de rol van verbinder en aanjager op zich neemt. Deze netwerkcoördinator heeft een overzicht van de betrokken partners, zowel binnen de gemeentelijke organisatie als daarbuiten, en brengt ze structureel samen om te werken aan gezamenlijke doelen. Behalve netwerkcoördinator horen we de termen wijkverbinder, wijkcoördinator en projectleider wijkagenda.
Stap 4: Iedereen een stem: diversiteit in participatie
Participatie klinkt mooi, maar hoe zorg je ervoor dat je ook de mensen bereikt die normaal niet zo snel meepraten? Dat vraagt om creativiteit en maatwerk. Zo hebben we laatst voor een gemeente kleurplaten gebruikt, zodat kinderen hun droomwijk konden laten zien. Ergens anders gingen opbouwerkers langs de deuren om mensen persoonlijk uit te nodigen voor een wijkbijeenkomst. Of de ambtenaar werkt mee op de Voedselbank. Er is geen kant-en-klare oplossing. Zorg voor een strategie die recht doet aan de diversiteit binnen de wijk en neem hiervoor de tijd.
Met deze vier stappen kun je wijkgericht werken concreet maken en toekomstbestendig inrichten. Natuurlijk blijft elke wijk uniek, met eigen uitdagingen en kansen. Wat daarom altijd centraal moet staan, is samenwerking met inwoners, interne collega’s en externe partners. Met bovenstaande stappen maak je dat een stuk makkelijker.
Loop je vast in jouw wijkaanpak of wil je sparren over hoe je dit verder kunt versterken? Mijn collega’s en ik denken graag met je mee. Samen werken we aan wijken waar mensen zich thuis voelen. Meer weten? Neem gerust contact met me op.