Een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker. De overheid speelt hierop in met allerlei gezondheidsprogramma’s. Alles is Gezondheid, Lokaal Preventieakkoord, Sportakkoord, Jongeren op Gezond Gewicht, coronagelden, Een tegen Eenzaamheid, Kansrijke Start…het is een greep uit de programma’s vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gemeenten hebben de taak om (een deel van) deze programma’s uit te voeren. Samenwerken met inwoners is daarbij essentieel. Hoe doe je dat? En hoe zorg je voor samenhang tussen de verschillende programma’s?
Integraal gezondheidsbeleid
Steeds meer gemeenten doen mee aan landelijke gezondheidsprogramma’s. Hierbij is het concretiseren van een programma een belangrijke taak. Dat kan ook gecompliceerd zijn. Want hoe voeg je de verschillende programma’s samen? Welke doelen stel je en hoe bepaal je die? Hoe maak je er een integraal gezondheidsbeleid van? Hoe betrek je inwoners? En welke partners mogen niet ontbreken? Wij merken dat steeds meer gemeenten met goede intenties starten aan (een deel van) deze programma’s en, terwijl ze bezig zijn, er alweer nieuwe gezondheidsgelden de kant van gemeenten op komen.
Kun je hierbij ondersteuning gebruiken? JSO denkt graag met je mee om een geheel te maken van gezondheidsprogramma’s én om op de juiste manier samen te werken met inwoners en partners. We deden al veel ervaring op in de begeleiding van gemeenten die zijn aangesloten bij de landelijke coalitie Een tegen Eenzaamheid of die een Lokaal Preventieakkoord sluiten. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op.