Het is de week van jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp. Tijd om het tipje van de sluier te lichten en die ene vraag te beantwoorden die zoveel organisaties aan ons stellen: hoe betrek je jongeren duurzaam bij je besluitvorming?
1 Wees op tijd
En dan bedoelen we niet dat je de tijd op je klok in de gaten moet houden. Ja, dat ook, maar hier gaat het om tijdigheid in het traject. Betrek jongeren niet pas als je al een deel van de afspraken hebt gemaakt, maar doe dat aan het begin van je traject. Hoe eerder je ze om tafel hebt, hoe groter de kans op gedragen resultaten.
2 Luister en ga voor de persoonlijke relatie
Spits je oren, vraag door en ga voor de persoonlijke relatie. Jongeren zijn net mensen: ze vertellen je meer zodra je interesse in ze toont. Dus niet alleen in wat zij te zeggen hebben over waar je ze voor gevraagd hebt, maar vraag ook eens van welke muziek ze houden of ze sporten of andere hobby’s hebben. Wat je oogst, is wat je zaait.
3 Maak samenwerkingsafspraken
Niets is lastiger dan beginnen aan een samenwerking waarvan de regels niet helder zijn. Besteed daarom veel tijd aan rol- en taakverdeling, vraag jongeren wat voor hen voorwaarden zijn om goed samen te werken en stem gezamenlijk je verwachtingen af. En, heel belangrijk, kom je afspraken na. Anders begin je weer van vooraf aan.
4 Communiceer, communiceer en communiceer
Veel jongeren met ervaring in de hulp hebben vaak hun verhaal moeten doen. Het kan voor hen dan lijken alsof er niets mee gedaan wordt. Blijf daarom zo helder als het zeewater van de Malediven over het vervolg van je afspraken. Wat gebeurt er mee? Hoeveel tijd neemt het in beslag? Wie zijn erbij betrokken? Blijf met de jongere in contact.
5 Varieer in vorm
Een jongere zei ooit tegen ons: “Als ik inga op alle keren dat ik uitgenodigd ben voor een pizza-avond, lijd ik binnen de kortste keren aan morbide obesitas.” Dus kies de vorm die bij jullie én de jongeren past en varieer daarin. Jouw gedachten bepalen de grenzen.