Ik werk het liefst aan een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Als arbeids- en organisatiepsycholoog verbind ik mensgericht werken aan daadkracht. Bij JSO komt dat mooi samen: samen met collega’s werk ik aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken voor bewoners, gemeenten en organisaties.

De afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan als consultant, projectleider, adviseur en coördinator. Met als rode draad dat ik met een duidelijk doel voor ogen positieve verandering teweeg kan brengen voor individuen, teams en organisaties.

In mijn werk draait alles om verbinding en resultaat. Ik ben op mijn best als projectmanager, procesbegeleider of verbinder. Ik houd overzicht, breng beweging en zorg voor samenhang. Creatief als het kan, realistisch als het moet. Positiviteit en vertrouwen vind ik daarbij belangrijke waarden. Ik geloof in de kracht van samenwerking, het ophalen van verschillende perspectieven en het bundelen van energie. Zo werken we aan oplossingen die echt werken – of dat nu is in de wijk of op de werkvloer.

Drie veelgestelde vragen aan Tessa van Zeijl

Hoe creëren we een gedeelde wijkvisie tussen bewoners, professionals en beleidsmakers – én slaan we de brug naar uitvoering?
In mijn werk verbind ik verschillende perspectieven in de wijk. Ik begeleid processen waarin mensen echt met elkaar in gesprek gaan over wat er nodig is. Samen vertalen we die gesprekken naar een visie die klopt bij de lokale context én bij de mensen die ermee aan de slag gaan. Zo maken we van plannen ook echt praktijk.
Sociale samenhang groeit niet vanzelf. Ik help bij het ontwerpen van interventies die bewoners activeren en verbinden. Daarbij kijk ik naar wat mensen motiveert en wat ze tegenhoudt. Vanuit inzicht in gedrag bouwen we samen aan een buurt waarin mensen elkaar opzoeken, aanspreken en ondersteunen.
In participatie zie ik het als mijn taak om ruimte te maken voor álle stemmen – ook die van mensen die je niet vanzelf aan tafel krijgt. Ik denk mee over toegankelijke vormen van meedoen, en zoek samen met partners naar sleutelfiguren en andere routes om mensen te bereiken. Zo wordt beleid inclusiever én effectiever.