Participatie is het sleutelbegrip bij wijkontwikkeling. Een vroegtijdige actieve rol van bewoners moet zorgen voor plannen die beter aansluiten op hun behoefte en die op draagvlak kunnen rekenen. Steeds meer gemeenten, woningcorporaties en andere initiatiefnemers zien hiervan de meerwaarde, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van duurzame of seniorvriendelijke wijken. Maar hoe mobiliseer je mensen en hoe zorg je dat hun kennis en ervaring worden benut?
Omgevingswalkshop
JSO ontwikkelde samen met Royal Haskoning een interactieve werkwijze om participatie te organiseren. De Omgevingswalkshop betrekt inwoners en stakeholders en haalt op wat zij belangrijk vinden in hun sociale en fysieke leefomgeving.Want wie wil begrijpen wat er leeft in een wijk, gaat op zoek naar de achterliggende waarden. Voor de een is een gezonde of groene leefomgeving belangrijk, voor de ander is dat veiligheid of een kind- of seniorvriendelijke wijk.
10 stappen
In tien stappen ontdek je met de Omgevingswalkshop wat van waarde is in de wijk. Een diverse groep inwoners en professionals wandelen door de buurt en doen daar observaties en nemen interviews af. In werksessies worden waarnemingen, wensen en ideeën uitgewisseld en verdiept. De opbrengsten worden geanalyseerd aan de hand van het kwadrant sociale kwaliteit. Dit geeft inzicht in de vele verschillende aspecten die invloed hebben op de sociale kwaliteit in een omgeving. Het resultaat is een rijke set van waarden die de onderlegger is voor actie– en gebiedsplannen.
Leergang Omgevingswalkshop
We hebben ook een leergang Omgevingswalkshop. Hierin leren gemeentenen en organisaties zelf om de 10 stappen van de omgevingswalkshop uit te voeren.
We werkten voor:
De Omgevingswalkshop is interessant voor gemeenten, woningcorporaties en welzijnsorganidatie. We hebben de Omgevingswalkshop onder andere ingezet voor:
- WijkZ
- Pré Wonen
- Gemeente Vlaardingen
- 3B Wonen
- Gemeente Den Haag voor de notitie Haagse Omgevingswaarden
- Gemeente Den Haag voor de herontwikkeling van het Haagse Zuiderpark
- Woningcorporatie SOR in Rotterdam voor hun opgave rondom seniorvriendelijke woonwijken. Het heeft onder meer een praatplaat opgeleverd met een set van betekenisvolle fysieke en maatschappelijke waarden. Deze waarden zijn de bouwstenen van een seniorvriendelijk Rubroek en Oud-Crooswijk.